Stor hårtvättsguide💆‍♀️

Är du en av dem som tvättar håret två gånger i månaden? Eller så ofta som varannan dag? Frågan kring hur ofta det är egentligen är lämpligt att tvätta håret har varit en länge varit på tapeten och det verkar inte finnas något entydigt svar. Vissa hävdar att håret mår bäst av att tvättas sällan, medan andra menar att det inte spelar så stor. Så, hur ligger det till egentligen?

Hur fungerar schampo?
Innan ger vi ger oss i kast med att besvara frågan om hur ofta du bör tvätta ditt hår, är det viktigt att veta vilken produkt som faktiskt är bäst lämpad att tvätta ditt hår med. Svaret är kanske inte särskilt häpnadsväckande: nämligen schampo. Schampo har som främsta uppgift att rengöra framför allt hårbotten, men också längderna, från olja, smuts och andra orenheter. Schampo öppnar hårstråets skyddande fjällskikt vilket innebär att hårstrået kan rengöras på djupet. 

Hur ofta ska du tvätta håret?
Svaret på den stora frågan är inte så enkel som den kanske kan verka – hur ofta du ska tvätta håret beror helt enkelt på vilken hårtyp du har och vilka dina hårbehov är. Dessutom är det högst individuellt hur snabbt håret blir fett. Trots det finns ändå några vägledande råd. Om du har tjocka hårstrån kan du tvätta håret mer sällan. En till två gånger i veckan räcker, beroende på hur mycket stylingprodukter du använder och hur snabbt ditt hår blir smutsigt. För dig som har tunt hår är det däremot bättre att tvätta håret lite oftare, cirka 3-4 gånger i veckan. Det beror på att tunna strån har enklare att suga åt sig oljan som hårbotten producerar vilket i sin tur leder till att håret blir fett snabbare. 

Så tvättar du håret: 5 steg till skinande hår
När du vet hur ofta du ska tvätta ditt hår, är det dags att rengöra det! Men hur ska du tvätta det för bästa effekt? Vi guidar dig steg för steg.

1. Skölj igenom med vatten
Innan du börjar applicera produkter ska du se till att håret är genomblött. Sköj därför igenom håret noggrant – varje hårstrå ska vara blött.

2. Applicera schampo
Nu är ditt hår redo för schampo! Applicera en lagom mängd i handflatan och börja massera in produkten i hårbotten. I nästa steg berättar vi hur du gör för att håret ska bli rengjort på djupet.

3. Arbeta in ditt schampo
För att vara säker på att håret blir noggrant rengjort ska du arbeta in ditt schampo med cirkulära rörelser med start vid tinningarna och sedan ner mot nacken. Nacken är särskilt viktig att rengöra då många exempelvis använder halsduk eller jacka med krage. 

4. Skölj ur och avsluta med balsam
När hela håret är rengjort är det dags att skölja ur schampot med vatten. Avsluta sedan med ett återfuktande balsam. 

Bör jag tvätta håret mer ofta om jag tränar?
Ett annat problem som brukar smyga sig på när det kommer till rengöring av svallet är hur du ska tänka när du tränar. Kanske har du hoppat över att träna för att du duschat dagen innan, eller så planerar du dina duschtillfällen efter ditt träningsschema. Men då svett till största del består av salt behöver det nödvändigtvis inte göra ditt hår mer fett – och därmed behöver du faktiskt inte tvätta det mer ofta om du tränar regelbundet. För att minska känslan av smutsigt hår efter att du svettas på löpbandet kan du spraya torrschampo i håret innan träningspasset och att använda ett hårband. 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.